Zjištění rychlosti střel flobertek v primitivních podmínkách

Datum: 29. 8. 2017

Anotace

Autor s pokusem o humor popisuje primitivní metodu, jak zjistit rychlost střel flobertek, pokud jsou k tomu jen velmi omezené možnosti. Uvedené poloempirické vzorce vytvořil na základě vzorce balistika Weigela (viz lit. Kneubuehl, B., P.: Balistika, 6.2 Účinek střel...) a korekcí podle vlastních zkoušek. Samozřejmě, že nedocilují přesnosti měření na hradlech, ale jejich použití je zábavnější.


Je banální záležitostí změřit rychlost střely, kupř. střely z flobertky, máte-li k tomu digitální měřidlo – hradlo, kupř. Chrony nebo podobné. Jsou dostupná v několika provedeních a mírných cenách.

Jiná situace je ovšem tehdy, zachránil-li jsi se jako trosečník na pustém ostrově a měl jsi náhodou to, co jsi rychle a nelogicky popadl, když se loď potápěla: šupléru (cizím slovem posuvné měřidlo), magazín o zbraních a kalkulačku. A měl jsi štěstí: pustý ostrov skýtá k obživě základní potraviny a i o úkryty není nouze. A ještě jsi měl další štěstí: našel jsi bednu, dobře uzavřenou, asi ji tam vyplavilo moře po jiném ztroskotání. Po otevření se v ní nalézala dlouhá flobertka, krátká flobertka, obě bez značení, krabičky flobert nábojů a prázdná flaška od slivovice s označením Vizovice. Pomyslel sis: kostru zde nevidím, Moravák se zachránil, a začal ses nudit. Sám.

Až tě napadlo, jestli náhodou ony flobertky jsou zákonně kategorie D, a abys zákon ctil a dodržoval i na ostrově, že tedy musíš zjistit rychlost střel. Naštěstí sis zapamatoval jednoduché vzorce v tom magazínu a s tím co jsi zachránil, byla další činnost hračkou a příjemným krácením času. A ty vzorce jsou založeny na závislosti hloubky střelného kanálu do měkkého smrkového dřeva (hle, dřevěná bedna!) a platí pro náboj:

22 Flobert CB

w = 2,646 (V1/m1)0,67 a po dosazení známých hodnot citovaného náboje je
w = 20,72 . h0,67 ... [1]

kde h = 12 ± h1 a dosazuje se h1 v mm a je to hloubka vnoření „zadku“ střely do dřeva a + (plus) znamená, že je střela vnořena pod povrch dřeva a (mínus) znamená, že část vyčnívá nad povrch dřeva. Rychlost střely w v místě dopadu vyjde v m/s.

Poznámka: V1 je zjednodušený obsah střelného kanálu, daný průřezem a výškou h a je v mm³, m1 je hmotnost střely v gramech.

6 mm ME Flob. C

w = 21,75 . h0,67 ... [2]

kde h = 11 ± h1 a význam symbolů včetně rozměrů je stejný jako u vzorce [1]

Závěr

Zatímco neziskové organizace odkloní své lodi, aby po tobě nezištně pátraly a zachránily tě bez nároků ne jakoukoliv odměnu, ty se nenudíš, střílíš si, měříš, počítáš a po zachránění jistě předložíš autorovi oněch vzorců, že se mýlil. Nebo také ne. Jak prosté, Watsone.